Niemand is neutraal & Mediation voor iedereen! (Alibi 2003)

Twee artikelen die Aik Kramer schreef tijdens zijn studie

In 2003, tijdens mijn studie Rechtsgeleerdheid, schreef ik twee artikelen over mediation. Ik had toen net mijn mediation-opleiding gedaan. De artikelen zijn niet meer actueel maar wel een stap geweest in de ontwikkeling van mijn visie op recht en mediation.

In het artikel ‘Niemand is neutraal’ onderzoek ik de vraag of neutraliteit, het uitgangspunt van de rol van de mediator, echt mogelijk is.

In het vervolgartikel ‘Mediation voor iedereen’ verken ik welke rol mediation in de maatschappij kan vervullen. Nu, 17 (!) jaar later, is mediation al aardig ingeburgerd. Maar wat mij betreft zijn we er nog lang niet…


Voor de volledigheid voeg ik ook nog een kort artikel toe dat ik in 2001 schreef voor de Gids voor de Rechtenstudie. Ik was nog bezig met mijn mediation-opleiding. Twintig jaar later heeft mediation nog steeds mijn hart!