Mediation – het medicijn tegen juridisering, polarisatie en wantrouwen

Mediation in het Publieke Domein

Unieke brede basisopleiding voor het publieke domein

In de publieke ruimte ontmoeten meerdere actoren, mensen, organisaties en instanties elkaar dagelijks. Al deze actoren hebben verschillende behoeften. Soms gezamenlijke, even zo vaak tegengestelde behoeften. Deze complexe interactie van verschillen geeft veel mogelijkheden en leidt tegelijkertijd, soms onbewust en ongewild, tot gedoe en lastige conflicten.

De overheid speelt een kernrol in deze dynamiek.  Tegelijkertijd probeert diezelfde overheid juist burgers, bedrijven en instellingen te betrekken in deze complexe interactie van verschillen.

Om goed te kunnen samenleven in de publieke ruimte is meer nodig dan alleen het oplossen van conflicten. Je zou ook moeten kijken naar hoe die conflicten nu eigenlijk ontstaan en hoe het behandelen van die conflicten (of niet behandelen) leidt tot allerlei gevolgen in die openbare ruimte.

Dit vergt inzicht en vaardigheden die net weer anders zijn dan bij ‘gewone’ mediation-processen.  Daarom heeft Caleidoscoop leertrajecten samen met The Lime Tree deze 3 daagse training ontwikkeld.

The Lime Tree Mediation & Training en Caleidoscoop Leertrajecten bieden deze specialisatie samen aan in de overtuiging dat een samenwerking tussen opleiders in mediation zorgt voor een beter en gevarieerder aanbod in opleidingen.

Doelgroep

De Specialisatie mediation in het publieke domein (voorheen ‘Overheidsmediation’) is interessant voor ambtenaren in dienst bij gemeenten, provincies, waterschappen of andere overheidsinstellingen. De opleiding is ook zeer geschikt voor mediators die werkzaam zijn binnen de overheid en veel met overheden te maken krijgen of contact hebben. Daarnaast is deze training interessant voor iedereen die met deze problematiek te maken krijgt vanuit bijvoorbeeld welzijn, onderwijs en zorg. Mediation komt steeds vaker voor binnen de overheid omdat het een effectief middel kan zijn om groei op persoonlijk vlak en binnen de organisatie te stimuleren.

Deze opleiding kan worden gevolgd als specialisatie op de basisopleiding, maar ook als je nog geen mediator bent maar wel veel met conflictsituaties binnen en/of met de overheid te maken hebt, ben je van harte welkom.

KOSTEN

€ 1.795,-

Prijs is BTW-vrij en exclusief literatuurkosten.

PE PUNTEN

18 punten, catagorie 1a

Ben je al overheidsmediator (en ADR-specialist)?
Bekijk dan de Opleiding tot Beleidsbemiddelaar.

”Ik ben al een tijd mediator, maar dit is andere koek…
De opleiding is een verdieping van mijn mediatorschap.”
-Dick Hendriks, jurist, interim manager en mediator (over de Opleiding tot Beleidsbemiddelaar) 

“De opleiding heeft een mooie mix van doen en luisteren.
Als deelnemer was ik constant bezig en betrokken.”
-Arja de Waal, projectleider en mediator gemeente Den Helder (over de Opleiding tot Beleidsbemiddelaar)

Onderwerpen

De eerste twee dagen van de opleiding leer je de verschillende methodieken die ingezet kunnen worden bij een vraagstuk. Deze zijn onderverdeeld in preventieve-, conflictbegeleidings- en conflictoplossingsmethoden.

  • De overheid als een bijzondere conflictpartner:
   • Door de (gezags)positie in de samenleving;
   • Door de complexe sturingsstructuur;
   • Door de bijzondere situatie dat ambtenaren ook inwoner/ burgers zijn;
   • Door het veelzijdige gezicht van de overheid en de diverse contexten waarin conflicten kunnen voorkomen;
  • De publieke ruimte als ontmoetingsplaats voor diversiteit en de spanning die dat oproept.
  • Wie zijn de spelers, wat is de plaats van conflictbehandeling. Wat is daarin het speelveld voor mediation en welke vormen daarvan treffen we aan? Denk aan overheidsmediation, beleidsbemiddeling, mediation in strafzaken en buurtbemiddeling;
  • We kijken met de systeembril naar de verschillen, hun dynamiek en de conflicten die daaruit voortkomen;
  • We verkennen mediationtoepassing in grote projecten en met grote groepen mensen;
  • Hoe kan deze, op behoeften-georiënteerde, aanpak worden ingebed in de publieke ruimte.

De opleiding Mediation in het Publieke Domein is de vervanger van de specialisatie Mediation in de Overheid. De opleiding is uitgebreid, vernieuwd en verbeterd.

Praktische informatie

Inschrijven of meer informatie?

Opleiding ADR en Overheidsmediation

Vul jouw gegevens in en wij nemen contact met je op voor alle details. 

Contact

Vul jouw gegevens in en wij nemen meteen contact met je op.